Chiafrön EKO, Re-fresh Superfood. 350 g, 3-PACK

Chiafrön EKO, Re-fresh Superfood. 350 g, 3-PACK

Art.nr:14076-3
Tillgänglighet:I lager
Pris: 319:-
Antal:        

Chiafrön EKO

3 X 350 gram

 

  • Ekologisk
  • Används i bakning

Chiafröet är ett användbart, nästan smaklöst, frö som passar så väl i bakning som i smoothies eller för att göra chiapudding!

Chia frön användes ursprungligen av indianer i Syd- och Centralamerika som en grundläggande ingrediens i kosten. Inom EU är Chiafrön nu godkända som 10% av totalingrediensen i alla bakverk. Nedan finner du recept med chiafrön, om du vill tillsätta chia i ditt egna favoritrecept tänk då på att chiafrön kan absorbera vätska upp till 12 gånger sin egen vikt, ha därför i extra vätska! 


Recept:
Frukost
Strö 2 msk (15 gram) chia över dina frukostflingor eller gör din egen müsli: Blanda 3 dl Havregryn, 1 dl vatten och 1 dl Chia. Låt blandningen stå ca 10 min, varefter den sprids på en plåt och "torkas" ungefär 15 minuter i ugnen på 160 grader. Efter kylning, lägga till samma mängd frukt, nötter och andra frön efter smak.


Smoothie
Tillsätt gärna 2 msk (15 gram) chia i din smoothie.


Chiapudding
Superenkel att göra och passar bra som frukost eller mellanmål. Använd valfri mjölkdryck - t ex komjölk soja, havre, mandel eller liknande. Tillsätt en msk chiafrö per dl vätska. Förslag på smaksättare är vaniljpulver, raw kakao, kanel, kardemumma, Coconut milk Powder och lakritspulver. Testa dig fram till vad just du tycker är gott, bara fantasin sätter stopp för variation på recept.

Blanda ingredienser i en skål. Ställ i kylskåp över natten eller minst några timmar. Toppa med varierande bär eller fruktpulver från Re-fresh Superfood.


Chiabröd
8 dl Mjölk
2 koppar gräddfil 9% eller yoghurt
50 g jäst (hör med Cumpane.nu om nyttig flerkultursjäst)
1 msk av vår Bovete- eller Blomhonung eller farinsocker
2 dl havregryn
2 dl Chiafrön
200g fullkornsmjöl
600g vetemjöl

Värm mjölken. Lös upp jästen i mjölken. Lägg i salt, honung, spannmål, gräddfil och chiafrön. Blanda ner fullkornsmjöl, häll i lite mjöl i taget. Degen ska inte knådas utan se ut som tjock gröt. Häll i 2 små (Teflon) limpa form och sätt i en kall ugn.
Värm ugnen till 185 ° C och grädda i ca 70 min (varmluftsugn ca 50 min).
Kan även bakas som bullar - justera gräddningstiden för storleken på bullarna, till exempel, baka 15 muffins vid 185 ° C i ca 30 min.


Brain-bullar (18-20 bullar)
½ liter vatten - ljummet
3 dl sojadryck
1 ½ dl rapsolja
1 msk honung
20 g jäst
350 gr rågmjöl
85 gr bovete
300 gr durum
350 gr vetemjöl
20 gr Chia frön
130 gr pumpafrön
85 gr pinjenötter
½ tsk salt

Sojamjölk, vatten och honung blandas i en skål med jästen. De övriga ingredienser tillsätts varav vetemjölet sist. Knåda omsorgsfullt. Låt jäsa 1 timme innan degen portioneras som muffins på en plåt. Grädda i ugnen ca 17 min i 170 grader.


Rekommenderad användning:
Chia frön är godkända enligt EU förordning om nya livsmedel (258/97 / EG) och rekommendationen är max 15 gram chia per dag. 

Kom ihåg att chia kan binda sin 10-12 gånger sin egen vikt i vätskan. Beräkna därför extra vätska i t ex ditt bröd recept eller låt chia ligga i blöt 20 minuter i vätska. Chia och vatten har en proportion på 1:10

Förvaring: 
Förvaras torrt och svalt utom räckhåll för små barn.

Skriv en recension



OBS: HTML översätts inte!

Dålig           Bra