Bikarbonat, Crearome. 250 g

Bikarbonat, Crearome. 250 g

Art.nr:14129
Tillgänglighet:I lager
Pris: 32:-
Antal:        

Bikarbonat, Crearome

250 g
 
  • Livsmedelskvalitet
  • Använd i bakning, i hud- och hårprodukter eller för städning

Bikarbonat kallas även för natriumvätekarbonat och natriumbikarbonat. Bikarbonat är oskadligt, det finns inte någon rekommendation om högsta acceptabla dagliga intag (ADI). Bikarbonat fungerar som surhetsreglerande medel (lätt alkaliskt) och som jäsmedel vid bakning och i bakpulver. 

Bikarbonat är ett av kolsyrans natriumsalter. Det sönderdelas vid uppvärmning samt vid kontakt med syror under bildandet av koldioxid och vatten. Ett exempel på detta är brustabletter som förutom Bikarbonat innehåller en lämplig syra i fast form, till exempel citronsyra. Då ämnena löses i vatten frigörs koldioxid och lösningen blir kolsyrad. I kontakt med vatten sönderdelas bikarbonat delvis till natriumkarbonat (soda, Na₂CO₃) och kolsyra (H₂CO₃) . Bikarbonat är olöslig i bland annat alkohol och oljor medan den löses lätt i vatten. 

Bikarbonat tillverkas från kalk (kalciumkarbonat, CaCO₃) och salt (natriumklorid, NaCl) genom den s.k. ”ammonia-soda process” (Solvayprocessen). Råmaterial är kalksten och saltvatten. Den framställda ”råa” bikarbonaten filtreras så att en klar lösning bildas, denna bubblas igenom med koldioxid så att bikarbonat-kristaller bildas. Dessa centrifugeras, tvättas, torkas och mals/silas och paketeras. Produkten innehåller inte lösningsmedelsrester eller konserveringsmedel. 

Bikarbonat är godkänd för användning i Eko/Naturkosmetik hud- och hårprodukter certifierade av NATRUE och BDIH (COSMOS). Denna produkt är biologiskt nedbrytbar. Godkänt av Naturskyddsföreningen som Bra Miljöval (alkaliskt ämne). Godkänd livsmedelstillsats ”E 500 Natriumkarbonater” KRAV-godkänd syra/bas/salt.

Tips på hur du kan använda bikarbonat:

För rent kök
En fuktig trasa och bikarbonat funkar för att rengöra vasken, bänkar, kyl och frys

Rengöra ugnen
Blanda 1 msk bikarbonat med 25 cl vatten, häll i en sprayflaska och spreja ugnen. Låt verka under natten. Torka bort nästa dag med en blöt svamp.
Alternativt blanda 25 cl bikarbonat med lite vatten, till ett tjock pasta. Sprid ut pastan på ugnsväggarna med en trasa och låt sitta ca 2 timmar. Torka sedan bort med en svamp.

Vitare köksapparater
Lös 1/4 kopp bikarbonat i 4 koppar varmt vatten och tvätta apparaterna med lösningen. Låt självtorka ca 10 min och torka sedan av.

Brända kastruller
Strö bikarbonat i botten på kastrullen, tillsätt varmt vatten och låt ligga under natten.

För rent badrum
Använd en fuktig trasa med bikarbonat för att enkelt rengöra toalett och kakel. För rengöring av badkar och handfat bör de först fuktas, ha sedan på bikarbonat och skrubba rent med en rengöringssvamp eller borste. Skölj av med vatten efteråt. 

Stopp i avloppet
Häll ner 1/4 dl bikarbonat och 1/2 dl vinäger i avloppet och låt bubbla en stund, skölj sedan med hett vatten.

Mot dålig lukt
Ställ en liten skål med bikarbonat i kyl, rör om då och då. Byt ut bikarbonatet varannan månad. Även i diskmaskinen kan bikarbonat användas för att slippa lukt då du är bortrest. Strö riktligt med bikarbonat i diskmaskinen och lämna dörren på glänt.

I kattlådan
Även i kattlådan kan lite bikarbonat varje dag motverkar dålig lukt


Innehåll: 
Natriumkarbonat E500.
Natriumsalter ur kolsyra. Framställs ur koksalt och koldioxid. Surhetsreglerande medel.


Rekommenderad användning:
Till mat, kosmetiska och hygieniska produkter. Bikarbonat kan användas i badbrus, tandkräm, deodorant, fotbad/ bad och till saltpeeling (blandat med olja).


Förvaring:
Förvaras oåtkomligt för barn och djur samt på en torr, sval plats åtskilt från produkter med stark doft.

Skriv en recensionOBS: HTML översätts inte!

Dålig           Bra