Eterisk Olja Bergamott EKO, Crearome. 5 ml

Eterisk Olja Bergamott EKO, Crearome. 5 ml

Art.nr:15049
Tillgänglighet:I lager
Pris: 45:-
Antal:        

Eterisk Olja Bergamott EKO, Crearome
5 ml

 
  • Kan användas i livsmedel
  • Ursprung: Italien


En liten citrusfrukt som odlas enbart för den eteriska oljans skull och smaksätter Earl Grey te, karameller mm. Bergamott har en lite bittrare smak än andra citrusoljor med en unik, lite blommig nyans vilket är bergamottens  kännetecken. Utvinns genom pressning av skalet. Kan användas i t ex fruktdesserter, glass, sorbet, drycker och till  karamellkokning.


Rekommenderad användning:
- Används till smaksättning av desserter, glass, sorbet ca 5-10 dr till de flesta recept.
- Karamellkokning 6-9 droppar per 100 g socker, honung 5 droppar per 100 g.
- Matolja ca 20 dr/ 100 ml olja som sedan används för smaksättning av mat.

Förvaring:
Förvaras torrt och svalt utom räckhåll för barn. 

Vad är eterisk olja?

Eterisk olja (eterolja, flyktig olja, essentiell olja) är en lättflyktig, aromatisk och småmolekylär vätska som bildas i många växter med hjälp av fotosyntesen. Oljan är en doftande, aromatisk blandning - en mångfald av olika komponenter. När du känner på oljan med fingrarna liknar konsistensen varken vatten eller olja, utan påminner mer om alkohol med en aning fett i. Om du droppar en droppe på lakanet när du går och lägger dig har droppen avdunstat till morgonen. Den eteriska oljan bildas likt andra växtämnen i växter och växtdelar under inverkan av sol, vatten, luft, jordmån, klimat m.m. Kemiskt sett kan oljan vara en komplicerad blandning bestående av upp till 500 olika ämnen. 

Den eteriska oljan bildas i olika växtdelar beroende på växt. Den bildas i blomman när det gäller t. ex. lavendelolja, roten för ingefärsolja, fröna för anisolja, bladen för eukalyptusolja, veden för sandelträolja, barken för kanelbarksolja, skalet för citrusoljorna, kådan för myrraolja, jordstammen för nardusörtsolja och slutligen i barren för exempelvis tallolja. 

Hur kommer den eteriska oljan in i vår kropp? 

Vitsen med att använda eteriska oljor är att de skall komma in i vår kropp och påverka oss, för att få oss att må bättre. Lite förenklat finns det tre olika vägar en kan påverka oss på.

Huden - Vid massage och insmörjning absorberas oljan av vår hud. Den tar sig igenom hudlagret till lymfvätskan och blodomloppet för att förbättra cellandning och cirkulationen i kroppens olika celler.

Lungorna - Vid inandning förs de små molekylerna genom andningsvägarna till lungorna och därifrån sedan vidare ut i blodet. På väg igenom andningsvägarna fastnar molekyler även på slemhinnorna, och kan påverka genom att verka antiseptiska, virushämmande, slemlösande m.m.

Nervsytstemet - Förenklat på påverkar oljan också vårt nervsystem. Vid inandning drar vi in oljans molekyler till näsans inre del. Därifrån skickas sedan olika signaler till hjärnan och vårt nervsystem reagerar därefter olika beroende på vilken oljas molekyler som fastnat där.

Skriv en recensionOBS: HTML översätts inte!

Dålig           Bra