Eterisk Olja Pepparmynta EKO, Crearome. 10 ml

Eterisk Olja Pepparmynta EKO, Crearome. 10 ml

Art.nr:15086
Tillgänglighet:I lager
Pris: 55:-
Antal:        

Pepparmynta Eterisk olja EKO, Crearome

10 ml

 
  • Kan användas i livsmedel
  • Aktiverande & kylande på huden
  • Ursprung: Indien


Eteriskolja av pepparmynta har en isig och söt doft.


Rekommenderad användning:
Hudvård:  Doseras varsamt, 5,5% är bra i after-sun lotion.

Gurgling: Gurgling med vissa eteriska oljor kan användas för att fräscha upp mun och hals. Blanda 1 till max 2 droppar eterisk olja i 1 dl kallt vatten. Gurgla mun och svalg i 1-2 minuter, spotta sedan ut.

I mat: Små mängder av eteriska oljor kan användas för smaksättning av glass, desserter, karameller, choklad. I hemkokta karameller kan du tillsätta några droppar pepparmynts-, anis- eller fänkålsolja. 


Förvaring:
Förvaras oåtkomligt för barn!

Vad är eterisk olja?

Eterisk olja (eterolja, flyktig olja, essentiell olja) är en lättflyktig, aromatisk och småmolekylär vätska som bildas i många växter med hjälp av fotosyntesen. Oljan är en doftande, aromatisk blandning - en mångfald av olika komponenter. När du känner på oljan med fingrarna liknar konsistensen varken vatten eller olja, utan påminner mer om alkohol med en aning fett i. Om du droppar en droppe på lakanet när du går och lägger dig har droppen avdunstat till morgonen. Den eteriska oljan bildas likt andra växtämnen i växter och växtdelar under inverkan av sol, vatten, luft, jordmån, klimat m.m. Kemiskt sett kan oljan vara en komplicerad blandning bestående av upp till 500 olika ämnen. 

Den eteriska oljan bildas i olika växtdelar beroende på växt. Den bildas i blomman när det gäller t. ex. lavendelolja, roten för ingefärsolja, fröna för anisolja, bladen för eukalyptusolja, veden för sandelträolja, barken för kanelbarksolja, skalet för citrusoljorna, kådan för myrraolja, jordstammen för nardusörtsolja och slutligen i barren för exempelvis tallolja. 

 

Hur kommer den eteriska oljan in i vår kropp? 

Vitsen med att använda eteriska oljor är att de skall komma in i vår kropp och påverka oss, för att få oss att må bättre. Lite förenklat finns det tre olika vägar en kan påverka oss på.

Huden - Vid massage och insmörjning absorberas oljan av vår hud. Den tar sig igenom hudlagret till lymfvätskan och blodomloppet för att förbättra cellandning och cirkulationen i kroppens olika celler.

Lungorna - Vid inandning förs de små molekylerna genom andningsvägarna till lungorna och därifrån sedan vidare ut i blodet. På väg igenom andningsvägarna fastnar molekyler även på slemhinnorna, och kan påverka genom att verka antiseptiska, virushämmande, slemlösande m.m.

Nervsytstemet - Förenklat på påverkar oljan också vårt nervsystem. Vid inandning drar vi in oljans molekyler till näsans inre del. Därifrån skickas sedan olika signaler till hjärnan och vårt nervsystem reagerar därefter olika beroende på vilken oljas molekyler som fastnat där.

 

Skriv en recensionOBS: HTML översätts inte!

Dålig           Bra