Hälsotips

Hälsopåståenden:

Enligt EU-lag får inte mat och nyttiga livsmedel tillskrivas någon hälsoegenskap, förmodligen efter påtryckningar från läkemedelsindustrin. Läkemedelsbranchen och i viss mån industrihälsokost får patent på detta. Efter hot om vite från Göteborgs kommun har vi raskt avlägsnat alla hälsopåståenden från våra texter, d v s trots att det finns rigoriösa forskningsstöd för dessa uppgifter. Vill man veta mer om vad ett bär kan vara bra för får man söka den informationen annorstädes. Tyvärr ser vi ett problem att inte alla landets webshop och företag har fått ustså samma hårda granskning som Re-fresh Superfood AB. På så vis kan stora konkurrenter fortfarande lansera produkter jämte hälsoaspekter, faktabaserat och avvägt eller dessvärre helt överdrivet. Vi ber er godta det faktum att vi inte längre kan serva med intressanta informationer, givande länkar och bekräftande studeresultat via vår sida. Vi är ju fortfarande en lika bra leverantör av den bästa tänkbara hälsokosten.

Re-fresh Superfoods grundtanke är alltjämt ett fokus på den egna hälsan. Vi finns för att den som önskar ska kunna återfinna sin kropps naturliga energier och balans. Vi har ambitionen att ha så rena råvaror som möjligt och undvika skadliga modifieringar i alla led. Re-fresh Superfood vill också vara kundens garanti till att få de bästa kvalitérna utan för den skull överdriven kvantitet. Re-fresh Superfood är den mest genomtänkta hälsomaten. Vi kan Superfood och att växa ifrån ohälsan.

Vi bakom Re-fresh har mer än 35 års samlad erfarenhet av begreppet "hälsa själv". En bidragande del har varit att vi själva burit på mer eller mindre obalanser, allmänohälsa och sjukdom men som efter omfattande förändringar blivit bättre. Det handlar om självläkekonst och dess värdefulla erfarenheter som gör att vi vill sprida dessa positiva resultat vidare. Genom åren har vi också fått massor av värdefull feedback från kunder som t ex lagt om eller lagt till sin kost och gjort hälsoframgång med hjälp av våra produkter.

Den som läst en bok om medicinkunskap lämpar sig bäst till de som vill välja sjukindustrins medel. Den som gjort läkning vet lite mer. Läkning är en sanning högre än bara inläst kunskap om sådana ting. Så kallade läkare kan förstås vara produktiv i sin förskrivning av kemiska medikament. Eller beskärningar. Den svenska sjukvården är bra, proffs av syftet att snabbast möjligt uppbringa eller kväsa vissa tillstånd. Ibland räddas liv. Men man hanterar även enklare tillstånd som medför biverkningar och därför mer ohälsa och ett ökat beroende till sjukverksamheten som sådan. Om man förutsätter hälsa och tillfrisknad borde sjukmetoden enbart väljas vid svår och akut sjuklighet. Hälsa själv gör omvänt, denne trappar av sina behov av både kirurgi och mediciner via sundhet i tillvaron. Tilldragelse av sjukdom reduceras, det sker automatiskt vid ökad hälsa. En ökad hälsa och därmed en minskad sjukdomsrisk är något som kan nås av alla.

Riktig hälsokost och äkta rawfood:

Ett exempel på hur våra produkter kan bistå ens situation är genom våra naturligt näringsrika superfoods. Men först betydelsen av rätt kvalité. Vad är ett riktigt bra superfood - vad är riktigt bra hälsokost? Innebörden är inte helt enkel, och vi behöver mer en ett kapitel till att förklara detta. Vi börjar från början. Som med allt annat så finns olika kvalitéer bl a genom produktionsmetoden.

Re-fresh Superfood var först ut att meddela om dessa skillnader i kvalité. Det är förstås trist att behöva meddela er kunder att ni bör vara på er vakt, tråkigt men viktigt.
 
 Vår snabbguide om olika kvalitéer:
 
1. Det finns inget regelverk angående ett s k Superfood där olika kvalitéer kan heta i stort sett samma sak. Som att alla bilar till salu vore ”bil till salu”. Utan regler får eller kan man skapa egna uttryck (som tyvärr kapas av de med sämre råvaror) och förklaringsmodeller. För tillfället marknadsför vi vår höga kvalité som ”äkta bärpulver” och ”Hela bäret garanti”. Som väl är kan kunden lätt se skillnad på kvalitéer, om de vet vilka skillnader de ska kika på.

"Hela bäret”, "rawfood" och "100%" är träffande formuleringar samtidigt som de kan förvilla eftersom skrupellösa företag anger dessa benämningar på produkter som inte alls bör eller ens kan kvalificera sig så. En del töjer alltså på lagen. Andra bryter den och ljuger. Risken att åka dit är minimal. Låt oss förklara:

1. Ett äkta bärpulver:
 Framställs av nyskördade vilda bär (hela bäret). Vattnet lyfts långsamt ur bäret (vi vill ej kalla det torka). Detta sker i ett särskilt rum där luft cirkulerar kring bären. Då mycket vätska ska lyftas ur bären under låga temperaturer (RAWfood) tar processen med exempelvis blåbär cirka 2-3 dagar. Slutresultatet har bevarat och inte förstört de känsliga vitala ämnena – har kvar i stort sett all bionäring, från skal, fruktkött, juice och frön. Våra lufttorkade nordiska superfood torkas samtidigt som man mäter fukthalten. Vid en bestämt nivå avbryter man avfuktningen. Denna nivå är vetenskapligt beprövad och dess värden analyserade varav många av dessa fakta presenteras på Re-fresh Superfood förpackningar via näringsinnehållet.  

Det finns även s k frystorkning. Med en modern frystorkning lyfter man ur vätskan ur hela bäret under fvaccum. Det tar någon sekund men ska också vara ett relativt bra sätt. Det bör kanske inte benämnas som Rawfood även om det har bra bevarad näring.
 
2. Näringslöst fiberpulver:
Denna "produkt" är defakto det som det säljs mest av på den svenska hälsomarknaden. Vi har valt att kalla dessa för fiberpulver. Fiberpulver är alltså vad en stor del svenska konsumeter köper när de köper superfoods. Det finns flera aktörer, grossister och butiker och mindre terapeuter - några av dem ovetande om att de återförsäljer rena skräpet.
 
Vad är fiberpulver?
Visst är fiberpulvret ett bärpulver som kan vara utan tillsatser - 100% råvara. Det kan också vara "RAW". Snarare har man urlakat produkten, dränerat det aktuella bäret på en stor del av dess ursprungsnäring. Om en råvara får tillsatser måste dessa anges enligt lag men när man omvänt avlägsnar en råvaras näring behöver detta inte anges.

De som tillverkar ett fiberpulver manglar bärråvaran. Man utvinner fruktköttets innehåll genom att man pressar musten ur bäret. Sen separerar man skal och frön från dess juiceinnehåll och näringssafter. Juiceråvaran säljs separat. Är du med?
De superpulver som handlas överkomligt är en produkter ur den kvarvarande fibermassan - torkat bärpulver utav manglade skal och frön. Dessa produkter utmärks vanligen genom ett lägre pris. Resultatet blir ett torrt och relativ osmakligt superfoods medans den äkta produkten är fyllig och har kvar en mycket mer smak och doft. Trots allt detta kan det röra sig om "RAW". Skal och frökross kan ju ha torkats just i låga temperaturer. Det kan dom sagts etiketteras som 100% - ingen tillsats finns ju där.
 
Ett fiberpulver är därmed en produkt som kan vara bedräglig. Särskilt som vissa aktörer beskriver det så som ett äkta bärpulver. Producenten döljer tillverkningssättet eller ljuger, ljuger genom att ge ut beskrivningen av "hela bär". Fiberpulver från öst säljs ofta billigare. Samvetsfria handlare beskriver dessa som ”nordisk” trots att det härstammar från t ex Baltikum eller Ukraina. När Re-fresh Superfood mäter strålning i sina nordiska bär får vi inget utslag. 0-49 BQ är ett 0 värde. Referensmätningar av bär i östeeuropa ger 800 BQ. Det är således skillnad på Norden respektive ett nordligt liggande land i öst. Det finns heller ingen dvärgbandmask i de nordliga Svensk-finska bären. Men i öst... Dock tar själva tork- och malprocessen död på dessa, så ur denna synvinkel kan man även äta baltiska, ukrainska, ryska och makedonska bärpulver.

Vi ser helt enkelt företag, butiker och webshoppar som beskriver sina torra skinnpulver som ”100% bärpulver” "Rawfood" och ”utan tillsatser” och tar marknadsandelar genom lågpris. I flera fall vet vi att leverantörer av hälsokost känner till att de säljer fiberpulver. Butikerna säger att kunderna vet ändå inte skillnad och att de då väljer de billigare alternativen. Detta är förstås förkastligt av branschen.

Vad än orsaken är till detta så kan ett fiberpulver godtyckligt förväxlas med äkta bärpulver. Men BARA tills man har de båda kvalitéerna framför sig. DÅ klarnar det omgående eftersom smak, aroma, tyngd och volym - hela känslan - blir helt påtagligt. Ett sätt att känna igen ett fiberpulver (när det gäller bär) är att de blir torra och bleka. Att beröra dem eller smaka dem ger en känsla av sand, sandighet.

3.
Den tredje sorten kallar vi för ”Juicepulver”. Detta åstadkommer man genom att man pressar fram juicen ur t ex en frukt för att sedan binda upp näring ur vätskan. Det kräver en bärande eller absorberande tillsats som ofta är maltdextrin, utvunnen ur potatis, eller Pektin ur citrusskal. Ett juicepulver är ett alternativ då vissa frukter inte passar som hela pulver, t ex granatäpple. Juicepulver saknar skal, kärnor och fibrer. Re-fresh Superfood har ett fåtal juicepulver t ex vårt Granatäppelpulver. På förpackningen anges då vilken den bärande tillsatsen är och hur hög andel den utgör, vanligen kring 10%.


(Fler rubriker som kommer att komma)
Bra hälsokost
Allt ändras
Livsbalans
Motsatser
Fett
Bakteriefloran
Fullkorn
Hormoner
Sansade KRAV
Att läka
Vikt
Välj rätt hälsometod/tillskott